NYE TRENDS I HYGIEJNISK MASKINDESIGN
... mindre, hurtigere, mere effektive og præcise.

 

Delta Elektronik A/S arbejder på løsninger i hygiejnisk design, der giver flere muligheder ved konstruktion af maskiner.

Kravene til design af forarbejdningsmaskiner i fødevare industrien i det 21. århundrede er at de er mindre, hurtigere, mere effektive og mere præcise. De er også renere og dermed mere hygiejniske.

Billedet viser en vaskbar gerared servomotor med et-kabel løsning fra Kollmorgen designet til fødevareindustrien.

Trend I Hyg Maskdesign 350px

Nye komponentdesign og finish på komponenter fra Kollmorgen betyder, at de er direkte vaskbare, selv med kaustiske kemikalier. Fjerner man komponenters afdækning (cover) opnår man også større varmeafledning, nem rensning og vedligeholdelse.

Alle maskiner skal stadigvæk renholdes pålideligt trods mangel på beskyttelses afdækning og indkapsling.

Robuste komponenter

Maskiner, udstyr og komponenter i fødevareindustrien, er ofte direkte udsat for vand og ætsende kemikalier. Dette er årsagen til at Delta Elektronik A/S altid bruger pasende robuste komponenter i vore servoløsninger.

Som integreret automation og servosystem leverandør har vi blandt andre fået forhandling af Kollmorgen, som fremstiller komponenter i overensstemmelse med de krav branchen stiller til motorer og gearmotor løsninger foruden decentraliserede servodrev.

Disse komponenter kan alle renholdes på grund af højere beskyttelsesklasser og specielt fremstillede overflader. Den optimerede geometri gør at en rustfri stålafdækning ikke er nødvendig som beskyttelse.


Tre vigtige egenskaber

Der er altid grund til at overveje løsningens stabilitet, dynamik og behov for rengøring. Disse tre egenskaber skal være opfyldt af de produkter, som vi benytter til løsninger i fødevare og den farmaceutiske industri.

Renlighed betyder ikke automatisk, at det skal være rustfrit stål og dette beviser for eksempel Kollmorgens AKM Washdown servomotorer, som giver world-class dynamik og pålidelighed. Her benyttes en FDA-kompatibel, vaskbar coating. Med deres top-of-the-line AKMH servomotor i rustfri stål, der er i stand til at modstå direkte højtryk vask og kausiske kemikalier opnås en IP-klassificeringen på IP69K.

Coatede servo motorer m. forbedret hygiejne

Delta Elektronik A/S kan som et resultat af en bred vifte af kombinationer og valgmuligheder med Kollmorgen’s AKM-serie designe og konfigurere valget af servomotorer med næsten ingen begrænsninger. Forskellige feedback-systemer og tilslutningsteknologi med to eller bare et kabel sikrer en endnu større frihed med højt drejningsmoment og stor tæthedsgrad på samme tid.

Alle vaskbare motorer til fødevaremaskiner er forsynet med ufarligt lejefedt og FDA-kompatibel O-ringe. Servomotorerne kan også benyttes uden ekstra indkapsling på grund af deres specielle korrosions resistente coating. Yderligere giver løsningerne den fordel, at de glatte overflader gør rengøringen lettere og sikrer at udstyr og komponenter hurtigere kan gøres bakteriefri.

Kabel installationen

En anden grund til Delta's valg er tilslutnings teknologien, med kun et kabel mellem controlleren og motoren. Dette halverer næsten kabelarbejdet og reducerer også risikoen for at støv samler sig i hygiejnisk følsomme applikationer. En anden fordel ved denne kabelteknologi er at størrelsen af kabelkanaler bliver meget mindre, da der skal trækkes færre kabler.

Denne pladsbesparelse åbner for mulighederne med at designe maskiner på en mere enkel og hurtigere måde.

Det patenterede hybrid kabel som kun er 11 mm tykt indeholder power forsyning med sikkerheds og field bus kommunikation. Drevene dækker output området op til 4 kW og funktionen "Safe Torque off" er inkluderet som standard. I typiske applikationer, hvor vi har benyttet disse produkter er til pakke- og produktionsmaskiner i fødevare- og medicinal industrien.

Større design-frihed

Maskinbyggeren får en større frihed med Delta's løsninger, til at designe enkle opgaver, da motorer ikke skal kapsles ind, og drev kan placeres decentralt.

Det er Delta Elektronik's erfaring at mindre maskiner også sparer på værdifuld produktionsplads. Konsekvensen er, at det bliver meget simpelt at optimere en igangværende udviklingsproces. Dette medfører hurtigere udviklings resultater og kortere tid til at maskinen kan markedsføres. Og det har jo stor betydning for maskinbyggeren.

Farlige bakterier

Hvis driftsbetingelserne kræver komplet montering med rustfrit stål benytter vi også Kollmorgen’s rustfrie stålmotorer. Her inkluderer design friheden "et-kabel" tilslutnings teknologi som for eksempel er muligt med AKMH serien af servomotorer. En del motorer benyttes især med deres IP69K tæthedsgrad på maskiner med direkte produktkontakt og aseptiske processer, altså processer der er fri for forureninger forårsaget af farlige bakterier og andre mikro organismer.

Hygiejnisk placering

Delta's servoløsninger får effekt af alle fordelene med de to typer ved at benytte Kollmorgen's teknologi og standardiserede komponenter. De decentrale servo controllere i AKD-N serien følger princippet: Ud af styreskabet og placer det direkte på maskinen. Dette åbner i dag nye muligheder for fremtidens design af maskiner. For eksempel så består AKD-N serien af et centralt forsynings modul og robuste IP67 controllere som er placeret lige ved siden af motoren.

Vor erfaring og konklusion er at funktionsmæssig og konstruktionsmæssigt tilpassede motorer- og drev teknologi kan gøre rengøringen mere simpel og hurtigere. Og da dette reducerer nedetiden - for eksempel med ændring i produkt og/eller serie ved omstilling - ja, så stiger den samlede produktivitet.

Konklusion

Eksemplerne fra Kollmorgen's produkt serier viser, hvordan specifikke opgaver kan gribes an. En udvikling som kan afledes fra det store spørgsmål om reduceret rengøringstid og forbedret installationsmuligheder for hygiejnisk teknologi.