134163_Hyg_VorLøsning.png

Automatik og krav i fødevareindustrien

tænk også hygiejnisk sikkerhed ved maskinfremstilling

Der stilles særlige krav til hygiejnesikkerheden i fødevareindustrien i forbindelse med blandt andet automatik, som lineærteknik, robot- og servo teknik. Disse krav er omhandlet i artiklen og vedrører udstyr leveret fra Delta Elektronik A/S til brug i fremstilling af fødevaremaskiner.

Der findes naturligvis flere løsninger på design af en maskinestyringer med forskellige controllere og perifert udstyr som gear, motorer og aktuatorer mv. som udgør en komplet fødevaremaskine med HMI-styring.

Komplet styring

Til fødevareindustrien skal HMI panelet have tætheden IP69K, og det skal kunne tåle rensemidler og afvaskning med højtryk. Skærmstørrelserne fra Delta Elektronik findes i 7”, 10” og 15”.

Panelerne kan anvendes som et standard HMI panel, der som nævnt tåler afvaskning med højtryk, til de fleste PLC-fabrikater på markedet.

Panelerne kan også leveres som Compact Controller, hvor HMI, PLC og motion controller er i en og samme enhed. Dermed kan HMI/PLC enheden anvendes som en komplet maskinestyring for digitale I/O og synkroniserede servo akser.

Den integrerede enhed med PLC, motion og HMI – efter ”all-in-one” princippet – giver en integreret styrings- og programmerings-platform, hvor tags og variable, der benyttes i PLC-delen også er tilgængelige i motion og HMI delen. Og det er desuden CoDeSys, der benyttes som programmerings sprog. CoDeSys er i overensstemmelse med standarden IEC/EN 61131-3.

Herudover er der behov for forskellige perifere komponenter afhængig af opgaven og disse komponenter skal overholde kravene for at kunne benyttes i fødevareindustrien.

Krav til komponenter i fødevareindustrien

For at leve op til de krav der stilles til brug og fremstilling af fødevaremaskiner er der en række bestemmelser, som komponenterne:

Gear, gearmotor, aktuatorer og motorer

skal overholde for at kunne godkendes til brug i fødevareindustrien. Dette er tilfældet for komponenter der opfylder disse krav til fødevaremaskiner mv. leveret fra Delta Elektronik A/S.

Der findes nyttige fødevaredirektiver og standarder.

                           

Rengøring

Alle komponenter fra Delta Elektronik der leveres i forbindelse med fødevareindustrien kan højtryk renses og afvaskes med rengøringsmidler med surhedsgrad fra PH2 – PH12.

Et produkts pH-værdi fortæller, om produktet reagerer surt, neutralt eller alkalisk.

Stærkt sure rengøringsmidler mod kalk- og rustdannelser har en pH-værdi tæt på 0, og stærkt alkaliske rengøringsmidler til fedtopløsning har en pH-værdi tæt på 14.

De neutrale midler ligger i midten af skalaen, hvor en pH-værdi på 7 er 100 % neutral, svarende til vand.

Gear og gearmotorer

Planetgear leveres med EHEDG godkendt hygiejnisk design og er fremstillet i rustfrit stål med moment op til 2.200 Nm. Gearmotorerne er FDA-godkendt - Wash down.

Komponenterne tåler rengøringsmidler med surhedgrad fra HP2 til HP12.

Motorer IP67

Er designet med FDA godkendt overflade coating og tåler surhedsgrad PH2 til PH12. Afrundede glatte flader betyder at de er lette at rengøre. De leveres op til 25 Nm med One-Cable teknologi fra Kollmorgen.

Motorer IP69K

Denne serie er godkendt FDA og EHEDG hygiejnedesign som forhindrer bakterievækst og må derfor installeres direkte i fødevare processen. De leveres med IP69K op til 100 bar, i rustfrit stål ASCI 316 og tåler rengøringsmidler HP2 til HP12. De er designede med One-Cable teknologi og Vent Tube, som betyder at der ikke opstår kondensproblemer.

Aktuatorer IP69K

Serier til fødevareindustrien er udført i rustfrit stål ASCI 316. Der er ingen kondens problemer og ingen hulrum i statoren. De leveres med op til 2.000 mm slaglængde op til 50kN og så kan man naturligvis benytte rengøringsmidler fra PH2 til PH12.

ECOLAB certificering

Alle komponenter til fødevareindustrien fra Delta Elektronik er certificerede af ECOLAB med test af P3 materialer.