Baktierier

Automatik til fødevareindustrien

servostyring med komponenter, der tåler afvaskning med højtryk

Hele XV300-serien kan benyttes som et standard HMI panel til de fleste PLC fabrikater på markedet. Serien kan også leveres som en Compact Controller, hvor HMI, PLC og motion controller er i en og samme enhed.

Dermed kan HMI/PLC’en anvendes som en komplet maskinstyring for digitale I/O og synkroniserede servo akser. HMI panelerne er udført med tæthedsgrad IP69K, tåler rensning og afvaskning med højtryk så de holdes bakteriefri. XV300-serien findes i skærmstørrelser er:  7”, 10” og 15”

Den integrerede PLC, motion og HMI – efter all-in-one princippet – giver en integreret styrings- og programmeringsplatform, hvor tags og variable, der benyttes i PLC-delen, også er tilgængelige i motion- og HMI-delen.

Der anvendes CoDeSys programmeringssprog omhandlet i standarden IEC 61131-3.

Nye trends i hygiejnisk design af maskiner:

         •  Åbenhed og rengørings venlighed
         •  Ingen indkapsling

         •  Hygiejnisk
         •  Højtryksrens
         •  Holdbarhed til miljøet

Delta Elektronik A/S arbejder på løsninger i hygiejnisk design, det giver mange flere muligheder ved konstruktion af maskiner.

Kravene til design af forarbejdningsmaskiner i fødevare industrien i det 21. århundrede er at de er mindre, hurtigere, mere effektive og mere præcise. De er også renere og dermed mere hygiejniske.

Komponenter i maskinens servostyring

Gear og gearmotor

Rehfuss' højdynamiske planetgear er udført i rustfrit stål, hvilket imødekommer kravene til servo planetgear fra fødevare- og medico-industrien.

Planetgear benyttes til mange formål:
Gantry, lineær motion systemer og til automatiseret mekanisk udvikling samt i CNC værktøjs maskiner.

Planetgear med EHEDG godkendt hygiejne design
Planetgear serie i rustfrit stål
Moment op til 380 Nm

Udveksling fra 3:1 – 100:1

FDA godkendt gearmotorserie – Wash down

Tåler rengøringsmidler fra Ph 2 til Ph 12

      

                      

Flanger kan tilpasse de fleste fabrikater af servo motorer. Alle gearets overflader er bearbejdede så de er i overensstemmelse med EHEDG standarden.

Løsningerne fra Rehfuss står for overlegen kvalitet samt pålidelighed, dermed præcision og holdbarhed. Firmaet betragtes som pioner inden for drev og transmission i rustfrie materialer.

Drevene opfylder de hygiejniske krav, som blandt andet følgende industrier stiller: Kemisk-, medicinal- og fødevareindustrien.

Der findes gear til de større, tunge krav til for eksempel forskellige typer transportsystemer.

Spredning af bakterier er et problem

Asynkrone motorer er stadigvæk meget anvendte i medico, fødevare og pakke industrien, da de er billigere end synkron-servo motorer. Men grundet deres opbygning, med kølefinner og blæser, bliver deres evne til at sprede bakterier ofte undervurderet. For det første er blæseren vanskelig at holde ren og hygiejnisk. For det andet er den kilden til at sprede bakterier. 

Motor serie  IP67 wash down

•  
FDA godkendt overfladecoating
•  Tåler rengøringsmidler fra Ph 2 til Ph 12
•  Afrundet og glat overflade for nem rengøring
•  Nominelt moment op til 25 Nm
•  One-Cable teknologi

Motor serie IP69K

•  FDA og EHEDG godkent hygiejnedesign
•  Ingen bakterie vækst – placeres direkte i processen
•  IP69K tæthedsklasse op til 100 bar
•  One-Cable teknologi
•  Med ”vent tube” = ingen kondensproblemer

Elektriske aktuatorer

Som eksempel på egnede aktuatorer nævnes IAI’s rod type serie RCP4W som er fremstillet i støv og vandtæt IP67-udførelse, som udelukker vand også selv om aktuatoren er nedsænket i vand.

Serien er designet til brug på fødevaremaskiner, vaskemaskiner og andre maskiner, udstyr og systemer som udsættes for vandstænk og lignende.

Aktuatorer RCP4W IP67

ROBO cylinder RCP4 fra IAI er en videre udvikling af RCP2 serien. Men med kraftigere aktuatorer og forøget performance.

RCP4 serien har stepmotor kontrol med encoder feedback.

RCP4 kan yde en meget høj kraft specielt ved høje hastigheder i forhold til øvrige RCP serier.
 

Aktuator i IP69K

Disse aktuatorer er udført i ASCI 316 rustfri stål og materialer i overensstemmelse med FDA og EHEDG kravene. De tåler højtryksrens med rengøringsmidler surhedsgraden fra Ph 2 til Ph 12, der er ingen kondensproblemer og ingen hulrum i statoren. Slaglængder fra 50 – 2000 mm med en kraft fra 5 N og til 50 kN.

Funktionsblokke til Siemens, Rockwell og Omron

Vi har udviklet egne funktionsblokke, som er kodet til de fleste fabrikater

DE-FunktionsBlok system

Uanset om det er simple maskiner eller komplekse maskiner/anlæg, gør DE-Funktionsblokke det enkelt og hurtigt at designe brugerens applikation.

I løbet af 10-15 minutter, ja, så kører et nyt servosystem. Så enkelt er det, når man har prøvet det en enkelt gang før, oplyser Delta Elektronik, der har mange års erfaring med automation og servoteknik.

                     •  Siemens S7 og TIA
                     •  Rockwell RSLOGIX 
                     •  Omron NJ Controller

Alle AKD-drev integreres nemt op I mod Siemens, Rockwell og Omron PLC systemer ved at anvende færdigudviklede Funktionsblokke, der styrer alle funktioner i drevet. Funktionsblokke er udviklet af Delta Elektronik’s teknikere. 

              •  Step 1: Hardware konfiguration af drev og IP adresse i PLC’en

              •  Step 2: Indlæs Add-On-biblioteket eller FB (funktionsblokken)

              •  Step 3: Programmer bevælgelserne i den øvrige logik 

Nogle vigtige standarder

 

Den europæiske standard EHEFG er en beskrivelse af de krav og oplysninger som skal sikre en hygiejnisk produktion og emballering af fødevarer. Dette indebærer ligeledes, at der anvendes hygiejniske maskiner samt automatiseringskomponen-ter i produktionsprocessen. 

Krav til rengøringsvenlighed og reduceret bakterievækst i henhold til maskindirektivet 2006/42/EC og standarden EN 1672-2 samt EN ISO 14159.

 

ECOLAB certificering

Et ECO-Certifikat udtrykker processen, hvormed et produkt er evalueret af en verificerings organisation, som har bekræftet at produktet overholder kravene. Alle komponenter til fødevareindustrien fra Delta Elektronik er certificerede af ECOLAB med test af nedenstående materialer:

P3-Topactive DES

Et syre desinfektionsmiddel baseret på pereddikesyre eller brint peroxid til fødevare og drikkevare industrien.

P3-topactive DES anvendes til desinfektion af rengjorte maskiner, udstyr, vægge og gulve samt udvendig på beholdere, tanke og rørsystemer inden for levnedsmiddelindustrien. P3-topactive DES er velegnet til brug i lavtrykssystemer, som f.eks. P3-topax rengøringssystem, men ikke til CIP-rengøring.


P3-Topactive LA

Mild alkalisk, klor-fri skumrens til fødevare og drikkevare industrien.

P3-topactive LA er egnet til: Rustfrit stål, normalt stål ST 37/2, jernholdige metaller, aluminium og forzinkede overflader; kunststoffer PP, PE, hård PVC, glas og keramikoverflader.

P3-topactive LA er et svagt alkalisk rengøringsmiddel til benyttelse på materialefølsomme overflader i TCF hygiejne processen.Denne lovgivning gælder for fødevarer og lægemidler i USA. (FDA: Food and Drug Administration). De amerikanske krav er grundlæggende ikke strammere end EU-kravene, men går mere i materien og kræver mere dokumentation.

Food and Drug Administration, regeringskontor i Washington, D.C., der administrerer lovgivningen om fødevarer og lægemidler i USA. 

FDA er oprettet i sin nuværende form i 1930 og er et direktorat under Department of Health and Human Sciences, der svarer til Sundhedsministeriet i Danmark.