Spring navigationen over og gå direkte til indhold
Topbillede med næroptagelse af IAI RCA2 mini aktuatorer

Aktuator typer og funktion

Læs om elektriske, lineære aktuatorer kategoriseret efter type

Baseret på artikler fra IAI som er oversat indeholder denne side en hel del viden og inspiration til forståelse og brug af aktuatorer i industrien. Som specialist i industrielle robotter har IAI mere end 40 års erfaring med udvikling, design og fremstilling af elektriske aktuatorer. IAI's udbud af produkter og service betragtes nu som en af de bredeste på markedet. Produktsortimentet inkluderer: Elektriske lineære, roterende aktuatorer og gribe moduler, kartesiske robotsystemer, table-top-robotter samt SCARA-robotter. 

Nederst på denne side findes link til data, relevante emner andre aktuatorfabrikater, som Delta Elektronik A/S har i den brede pallette af aktuatorer, der dækker ethvert behov: Meget store belastninger, dynamiske opgaver, hygiejniske miljø, lange slaglængder og stor præcision foruden modeller, der umiddelbart erstatter luftcylindre. 

Herunder omtales kort de 4 aktuator-grundtyper og deres særlige egenskaber i form af funktioner og anvendelse. 

1 Slider type


Snittegning af Slide type

Funktioner:

Slider'n på toppen af hovedenheden fungerer som en standard, elektrisk aktuator. Den har en indbygget lineær guide med en integrerede kugle-cirkulations model, der øger pitch moment, yaw og rulning.

Bred slider-type

Denne brede slider-type gør at den er anvendelig i opgaver med belastningsmomenter op til 14 gange mere end den almindelige slider-typer.

Den er velegnet til brug i applikationer, hvor der er stort overhæng. Hvis en standard lineær aktuator med en ekstern guide overvejes, kan den brede slider-type erstatte begge.

Eksempel på tilladt momentbelastning på RCP6-WSA16C:
forskydning 500 mm med 80 kg.

Billede af RCP6-WSA16C aktuator belastet med 80 kg arbejdsstykke

Anvendelse:

Slider-typen er velegnet til brug, hvor arbejdsemner skal placere på en bestemt position.

Typen er ideel til udskiftning af rod-less luftcylindre eller internt produceret udstyr, der er kombineret med kugleskruer + føring + motorer. Desuden er slider-grundtypen ideel som basis-akse eller bevægelig akse til Pick & Place systemer.

Slider-typer kan anvendes til applikationer, der kræver nøjagtighed. F.eks. et kameras feed-mekanisme i en inspektionsproces eller til måling med en laser, som måler forskydning.

Billede af løsning hvor arbejdsemnet placeres i en bestemt position

2 Table type
snittegniing af table type

Funktioner:

Table-delen på toppen af hovedenheden i den elektriske aktuator benyttes til aktivering emner.

Emnet fastgøres ved hjælp af de tappede huller, der findes på oversiden og forsiden af table-delen.

Typen har en indbygget kugle-cirkulerende lineær guide i table-delen, der øger pitch, yaw og rulleretning.

Snittegning af aktuator table-delen

Mulighed for dobbelt blok

Installation af de to guide-blokke, i den lineære aktuator, betyder at det dynamiske tilladelige moment stiger op til 4,3 gange.

Designet med dobbelt blokstrukturen tillader nyttelast op til 2 gange mere sammenlignet med den enkelte blok. (Horisontal installation).

Anvendelse:

Ideel til erstatning af mange forskellige luftcylindre. Table-typen kan bruges som en sandwich-fastspænding, der arbejder med harpiksblokke fra venstre og højre eller tilsvarende andre emner. Se tegningen til højre.

Grundtypen kan bruges til positionering, f.eks. til at holde arbejds-emnet foran på table-delen eller til at justere bredden på arbejds-emnet, der bevæger sig på transportøren.

Table-typen er velegnet til lodret bevægelig akse med rektangulær kombination.

3 Rod type
Snittegning af Rod type

Funktioner:

Elektrisk aktuator som Rod-type kan erstatte en luftcylinder af af samme grundtype.

Emnet kan monteres ved hjælp af gevindet på stangspidsen.

Anvendelse:

Rod-typen er velegnet til indsættelse af emner, pres-montering og lukning.

Den er velegnet til lodret bevægelig akse i Pick & Place systemer.

4 Radial type
Snittegning af Radial type

Funktioner:

Radial cylindre svarer til Rod typerne, men radialtyper har en ekstra guide indbygget i aktuatoren. Det betyder at den kan tåle en større last for enden af stempelstangen.

Den indbyggede lineær guide, som er en kugle-cirkulationstype, kan tåle en momentbelastning. Og der er ingen vibrationer på spidsen af stangen.

Det kompakte desing af enheden er opnået, da en ekstern guide ikke er nødvendig.

Mulighed for dobbelt blok

En radial-cylinder i en bred version kræver ikke en ekstern guide. Den brede krop og cylinderen med høj stivhed gør det muligt for stangspidsen at håndtere drejningsmoment op til 3 gange større, sammenlignet med standard radialcylinder.

Radial typer kan bruges til applikationer, hvor er er behov for roterende drejningsmoment med funktioner ligesom en elektrisk skruetrækker.

    Illustration: RCP6-WRA16Cs eksempel på stangspids tilladt drejningsmoment eksempel: Offset 100 mm med 16,7 kg.

Anvendelse:

Denne grundtype er velegnet til indsættelse af emner, pres-montering og lukning. Radial typer er idelle til erstatning af rod luftcylindre typer. Desuden er de velegnede til løftere og til at trække emnerne ud.

Typen er velegnet til lodret bevægelig akse for Pick & Place systemer. Se tegningen til højre. Den er velegnet til transport og placering af lette genstande (guide er nødvendig). Radial-typen er velegnet til vibrationer som Clevis/gaffelbolt og trunnion/drejepunkt.

Eksempler på de 4 grundtyper


RCA2, RCP6, RCP5 og RCP4 aktuatorer

RCA2 Mini serie indeholder Slider typer som erstatter luftcylindre.

Serie RCP4 er designet med stepmotorkontrol og enkoder-feedback. Serien yder stor kraft ved høj hastighed.

Serie RCP5 har mekanisk multi-turn absolut enkoder uden batteri og findes både som slider og rod typer.

Serie RCP6 er designet til nøjagtig positioners repeterbarhed og findes med batteri-fri absolut enkoder. Leveres også med indbygget controller.

RCP2 Serien

Foto af aktuatorer i RCP2 Serien

RCP4 Serien

Foto af aktuator i RCP4 Serien

RCP5 Serien

Foto af aktuatorer i RCP5 Serien

RCP6 Serien

Snit af aktuator i RCP6 Serien


RCA2 Mini serien Table type. Den samme af de 4 grundtyper findes også i RCP6 serien. Mini-serien er den perfekte erstatning for luftcylindre i systemer, der tidligere kun kunne bruge luftcylindre på grund af begrænsninger i størrelse.


Tre foto af RCA2-serien med 2 gripper

RCA2 Mini serien består af typerne: Slider, Rod, Table type.

RA-serien er en rod type aktuator uden indbygget lineær guide. Denne model er den billigste af RCP6 rod-typerne, der kan erstatte en luftcylinder.

  Snittegning af aktuator

RRA-serien

er designet til radial belastning med indbyggede skrue cirkulerende lineære guides med slaglængde op til 700 mm. Et kompakt design, idet ekstern guide ikke er nødvendig. Produktkvaliteten er forbedret med en ikke-roterende Rod-præcision på 0 grader.

Snit tegning af aktuator i RRA serien

Relaterede produkter

IAI aktuatorer og controllere >

Katalog og data

IAI-Robot-Lineup-Guide >