Spring navigationen over og gå direkte til indhold
Topbillede med controllere og hygiejniske motor og aktuatorer fra LinMot

IP69K aktuatorer i rustfrit stål

på en fødevaremaskine, der vaccinerer 20.000 fisk pr. time

I maskinen er der benyttet IP69K kompakte, lineære motorer fra LinMot. Aktuatorer der er designet til krævende miljø og som er helt fremstillet i rustfrit stål IEC/EN 1.4404 / AISI 316. Artiklen er baseret på en vaccinationsmaskine med otte vaccinationsstationer. Maskinen vaccinerer op til 20.000 fisk i timen. Her er nogle tanker, fakta og konklusioner.

Komplet tegning af en produktionsmaskine med conveyor


Tegningen viser VX-8 fra Skala Maskon maskinen med otte vaccinationsstationer, som vaccinerer op til 20.000 fisk i timen. Servo styring soft- og hardware er leveret af Delta Elektronik A/S.


Video: LinMot Linear Motors in Fish Vaccination

At fungere korrekt i hårde miljø kræver særlig udførelse

Med henvisning til motordesignet er der sat fokus på en hygiejnisk stil. For at undgå snavsaflejringer er motoren fremstillet uden unødvendige kanter, hjørner og huller. Desuden er alle samlinger svejset, så der ikke er behov for pakninger.

Statorens viklinger er helt indkapslet med epoxyharpiks, hvorved kobberfyldningen og statoren er beskyttet mod kondens eller korrosion.

Takket være den komplette indkapsling er motorerne også beskyttet mod indtrængning af støv og vand (tryk/dampstrålerensning). Denne uigennemtrængelighed betyder, at de opfylder beskyttelsesklassen IP69K i henhold til IEC/EN 60529.

Specielt udviklede plastlejer gør rengøringen nemmere og sparer tid ved afvaskning.

Til temperaturovervågning er alle lineære motorer udstyret med sensorer, hermed kan dataene overføres til drevet. Dataene kan analyseres i den overordnede controller, så motoren, afhængigt af bearbejdningen, kan holdes i et konstant temperaturinterval. Det kan for eksempel være fødevarer såsom fisk.

Integreret vandkøling

Som en ekstra mulighed tilbyder LinMot også en integreret vandkøling til lave overfladetemperaturer, hvilket fører til en højere ydelse, samtidig med at kimdannelse reduceres.

●  Hus i rustfrit stål
●  Hygiejnisk design
●  Svejsede forbindelser, ingen pakninger
●  Helt indkapslet (IP69K)
●  Valgfri integreret vandkøling

        Aktuator dele i vanddråber

Udviklet til meget krævende miljø
fremstillet udelukkende og helt af rustfrit stål - AISI 316

Med tre størrelser og en maksimal slaglængde på 980 mm giver rustfrie stålmotorer hygiejne på det højeste niveau. De kan bruges i maskiner og systemer til forarbejdning af fødevarer eller lægemidler. De kan håndtere ekstremt barske eller ætsende miljøer og kan rengøres med konventionelle midler i disse industrier.

Kompakte lineære motorer i rustfrit stål med klasse IP69K-beskyttelse.

INOX-motorer


Kravene til indsprøjtningsdrevene er derfor høje til denne applikation. Især skal de overholde hygiejnekravene i fødevareindustrien. De rustfrie stålmotorer i P01-37x120F-HP-SSC-serien fra LinMot opfylder optimalt dette krav.

De er fremstillet udelukkende af rustfrit stål (IEC/EN 1.4404 / AISI 316) og er kendetegnet ved deres høje beskyttelsesklasse IP69K. Pakninger blev bevidst fjernet fra motordesignet. Alle forbindelser er svejset. Motorerne er også designet således, at der ikke dannes kondens.

Takket være disse funktioner og den lukkede overflade i rustfrit stål, der er let at rengøre, er INOX-motorerne fremragende match til brug i maskiner og udstyr, der behandler fødevarer eller farmaceutiske varer.

Pakninger blev bevidst fjernet fra motordesignet. Alle forbindel-ser er svejset. Motorerne er også designet således at der ikke dannes kondens. Takket være disse funktioner og den lukkede overflade i rustfrit stål, der er let at rengøre, er INOX-motorerne fremragende match til brug i maskiner og udstyr, der behandler fødevarer eller farmaceutiske varer.                              Foto af LinMot INOX motorer P01-37x120F-HP-SSC

Absolut vandtæthed

Dette var dog ikke den eneste grund til, at Maskon besluttede sig for at bruge kompakte lineære motorer i rustfrit stål med klasse IP69K-beskyttelse. De særligt kompakte lineære motorer i rustfrit stål fra LinMot, der blev brugt til positioneringen med beskyttelsesgrad på IP69K, er absolut vandtætte og opfylder strengeste hygiejnebestemmelser.

Foto af maskinen med kompakte rustfrie lineære IP69K-motorer fra LinMot til positionering. De er absolut vandtætte og klarer de strengeste hygiejniske krav og bestemmelser.

Pnematik eller el cylinder

Pladsbehov er også en afgørende faktor, i mange tilfælde. Den kompakte formfaktor for de lineære motorer, der ikke har nogen fremspringende dele eller gearkasser har klare fordele i mange opgaver.

Brugen af en pneumatisk cylinder duer ikke, fordi de ikke kan nå den hastighed og præcision, der kræves af forskellige applikationer.

En evaluering af de tilgængelige lineære motorer på markedet viser, at kun de rustfrie stålløsninger giver den dynamik, præcision og især den beskyttelsesklasse og kompakte form-faktor, som for eksempel kræves af visse maskiner.

Omfattende produktportefølje, inklusive EX-varianter

Baseret på den individuelt beregnede injektionsdybde og punkt, positionerer LinMot motorerne præcist hver vaccinationsstation, der er otte af på vaccinationsmaskinen fra firmaet Skala Maskon.

Dette gælder også LinMot-statormodellen PS01-37x120F-HP-SSC-R anvendt i vaccinationsenheden med en ydre diameter på 48 mm og længde på 296 mm. Når det bruges sammen med den passende slider, er det i stand til at anvende en konstant kraft på op til 210 N over hele dets slaglængde.Foto af Maskinen, der har otte vaccinationsstationer og vaccinerer op til 20.000 fisk i timen.

I standardproduktlinjen fås LinMot-skydere til slag fra 75 til 680 mm. En variant, PL01-19x350 / 260, med et slag på 120 mm blev valgt til vaccinationsenheden.

Motoren styres af en model B1100-VF-HC servoomformer, også fra LinMot, der understøtter både kraftstyring og hastighedskontrol og er designet til at integrere lineære motorer i systemer med en hovedakse-controller.

Motorernes kraft eller hastighed indstilles derved af master positionskontrollen via et analogt differenssignal på ± 10V.

Enten kan det interne LinMot-målesystem eller et eksternt højt præcisionsmålesystem bruges til feedback.

Enkle positionering controller kan aktivere E1100-VF-controlleren med step-motor eller retningsbestemte pulssignaler. Til test og idriftsættelse kan VF-controlleren også betjenes i punkt-til-punkt-tilstand med fire frit programmerbare slutpositioner.

IEC/EN 60529

Standarden gælder for klassificeringen af beskyttelsesgrader leveret af kapslinger til elektrisk udstyr med en nominel spænding på ikke over 72,5 kV.

IP69K: Fuldt beskyttet mod støvindtrængning og beskyttet mod højtryksrensning.